luni, 3 august 2015

De ce se subtiaza vocea cand inhalez heliu?

Atentie! A inhala heliu este  periculos. Nu se recomanda sa se inhaleze din cauza riscului de asfixiere - inhaland heliu primesti mai putin oxigen decat la o respiratie normala, astfel aparand riscul de ameteli, pierderea cunostintei si chiar asfixiere (la inhalari repetate de heliu).

De ce se subtiaza vocea atunci cand inhalezi heliu?

Aceasta intrebare o primesc destul de frecvent. Asa ca m-am documentat si pe scurt respunsul ar fi: atunci cand vorbim, corzile vocale vibreaza si scot sunete de diverse frecvente. Spatiul gol din gat si gura actioneaza ca o cutie de rezonanta, propagand sunetele.
Sunetele se propaga mai repede prin heliu decat prin aer. Pentru ca atunci cand inhalezi heliu, acesta va umple plamanii si caile respiratorii, implicit si gatul si gura, sunetele se vor propaga mai repede, astfel aparand efectul de voce subtire.

O alta intrebare pe care o primesc frecvent este:

Daca dau drumul unui balon cu heliu, cat de sus ajunge si ce se intampla cu el?

La nivelul marii, presiunea atmosferica este de 1033 grame pe cm patraat. Pe masura ce balonul cu heliu se ridica, presiunea atmosferica scade (deoarece aerul este mai rarefiat) astfel ca balonul isi mareste volumul.
Cresterea volumului va continua fie pana cand densitatea gazului din interiorul balonului va fi egala cu densitatea aerului, fie pana se sparge, latexul din care este fabricat balonul neputandu-se dilata mai mult.

Concluzii:


1. Heliul iti subtiaza vocea pentru ca sunetele de propaga mai repede prin heliu decat prin aer;
2. Daca dai drumul unui balon umflat cu heliu in aer, fie se sparge, fie ajunge la o altitudine constanta si in final se sparge (din cauza intemperiilor).
Atentie!
3. Nu inhalati heliu deoarece exista riscul de asfixiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...